Gezichtsyoga bij kaakpijn en tandenknarsen

In het gezicht zitten meer dan 50 spieren die ervoor zorgen dat je je mond kan bewegen, voedsel kan kauwen en dat je emoties zoals blijdschap of verdriet kan laten zien. Wat interessant hoe dit allemaal werkt he?
Als je bepaalde spieren (onbewust) constant aanspant, kunnen er echter klachten ontstaan zoals kaakpijn en tandenknarsen. Dit kan erg vervelend zijn maar het goed nieuws is; je kan er zelf heel eenvoudig iets aan doen! In deze blog vertel ik je hoe.

Hoe ontstaat kaakpijn?

In de 3 afbeeldingen hieronder zie je de grote nekspier (platysma), de spieren die je gebruikt om te kauwen (masseter en temporalis) en het kaakgewricht. O.a. onder invloed van stress, een verkeerde houding en gewoontes zoals kauwgom kauwen, span je deze spieren constant aan en kunnen klachten zoals kaakpijn, niet goed kunnen openen van de mond (TMD) en tandklemmen en tandenknarsen (bruxisme) ontstaan.

Kaakspieren en kaakgewricht

Hoe kun je kaakpijn en tandenknarsen verminderen?

De eerste stap is bewustwording van je houding en de spieren in je gezicht en hoe jij deze gebruikt. Ga er de komende dagen maar eens op letten. Hoe ziet jouw gezicht eruit als je in de spiegel kijkt? Wat valt je op? Hoe is jouw houding? Heb jij bepaalde gewoontes zoals kauwgom kauwen of nagel bijten? Voel je misschien ergens spanning of pijn? Is er misschien zwelling in je gezicht?

De volgende stap is het doen van face yoga oefeningen, gezichtsmassages en ontspanningsoefeningen voor je gezicht. Hoe je met face yoga kunt starten, leer ik je tijdens de face yoga workshop ‘Ontspannen kaken en verstevigen hals en kaaklijn’. Tijdens de workshop leg je stap voor stap uit hoe je de gezichtsyoga oefeningen op de juiste manier uitvoert. Per mail ontvang je een video opname van de workshop zodat je thuis in alle rust de oefeningen kunt herhalen. Ook ontvang je een e-book met oefeningen én een stappenplan dat je helpt om het beste resultaat te bereiken.

Meer weten of meedoen met de workshop? Hier vind je alle informatie.

Je bent van harte welkom!
Liefs, Ellen | Face Yoga Docent

Oefeningen voor kaken en nek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *